Een begrip in Alphen

De Baronie is een begrip voor de bewoners van Alphen aan den Rijn. Deze indrukwekkende chocoladefabriek uit de jaren twintig sloot in 2001 en raakte zichtbaar in verval.

Tot Green eigenaar werd in 2006. Samen met betrokken partijen ging Green op zoek naar een nieuwe invulling en werd het industriële erfgoed getransformeerd tot bruisende woon-, werk- en winkellocatie.

De Baronie in cijfers

11.467 ㎡

Winkel- en horecagebied

11.467 ㎡ aan supermarkten, winkels voor de dagelijkse boodschappen, horeca en fitness.

7.390 ㎡

Kantoor- of bedrijfsruimte

7.390 ㎡ getransformeerd tot eigentijdse kantoor- en bedrijfsruimte voor kleine en grote ondernemers.

103

Appartementen

In de Baronie zijn 103 moderne woningen gerealiseerd, waarvan 6 nog in eigendom van Green.

Rijnhavengebied
Over de Baronie

Rijnhavengebied

De herontwikkeling van de Baronie was de eerste stap in een uitgebreid gemeentelijk renovatieplan van het Rijnhavengebied in Alphen aan den Rijn.

Dit oude bedrijventerrein wordt omgetoverd tot een gemengd stedelijk woon-werkgebied, waarbij Green als investeerder en ontwikkelaar opnieuw actief betrokken is. De Baronie vormt de overgang tussen de bestaande woonwijken en het getransformeerde industriegebied.

Bouwstijl
Over de Baronie

Bouwstijl

De bouwstijl is een combinatie van oud en nieuw om het karakteristieke gevoel van de fabriek te behouden. Zo is de constructie van het monumentale gebouw gehandhaafd.

De overige delen werden vernieuwd, waarbij zoveel mogelijk aansluiting is gezocht bij de voormalige stijl van de fabriek. Daarom is er gekozen voor lichte materialen, slanke kozijnen en ruimte voor veel daglicht.

Duurzaamheid
Over de Baronie

Duurzaamheid

De Baronie is het eerste industriële erfgoed voorzien van een duurzame Warmte-Koude Opwekking (WKO). Het gebouw heeft energielabel A.

De Baronie

Op de plek waar twintig jaar geleden nog 180.000 chocoladeletters per dag werden geproduceerd, is een duurzaam, modern en compleet woon-, werk- en winkelgebied verrezen: de Baronie.

Vanaf dag één was dat het uitgangspunt, toen Green eigenaar werd en samen met betrokken partijen naar een nieuwe invulling zocht. In samenwerking met onder andere de gemeente Alphen aan den Rijn, een architectenbureau, aannemersbedrijf en woningcorporatie kwam het complete plan voor de Baronie tot stand.

Een plan voor een transformatie tot ca. 11.467 m2 winkel- en horecagebied, 7.390 m2 kantoor- of bedrijfsruimte en daarnaast nog eens 103 appartementen. Een plek waar ondernemers kunnen bloeien, mensen zich thuis voelen en sociale interacties aangaan. Na een bouwperiode van vijf jaar, is de Baronie in 2016 in gebruik genomen.

Meer informatie?

Green is als investeerder en asset manager nog altijd actief betrokken bij de Baronie. Bovendien is dit de plek waar wij een ‘thuis’ bieden aan ons team. Bent u benieuwd naar meer informatie of de verhuurmogelijkheden? Neem dan contact op. We horen graag van u.

Neem contact op
Anoek Praas

Manager Property Management

Anoek Praas